Oleje roslinne

Masło shea

Masło shea to olej roślinny uzyskiwany z owoców masłosza Parka. W postaci świeżej, nieprzetworzonej ma konsystencję pasty, barwę białawą, jest niemal bezwonny i ma bardzo słabo wyczuwalny smak. Zastosowanie Masło shea Kuchnia – olej jest jadalny i szeroko stosowany w Afryce subsaharyjskiej co najmniej od XIV wieku. Używany jest do …

Oleje roslinne

Olej z orzeszków makadamii

Olej z orzeszków makadamii to jasnożółty olej otrzymywany z tłoczenia orzechów makadamii. Zawiera 57% kwasu oleinowego, 25% kwasu palmitooleinowego, 15% nasyconych kwasow tłuszczowych, bogaty w witaminy: A, B, E oraz składniki mineralne Zastosowanie Stosowany w przemyśle kosmetycznym jako czysty olejek do ciała lub do masażu, polecany przy suchej, łuszczącej się, …

Oleje roslinne

Olej lniany

Olej lniany – poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu zwyczajnego otrzymywany jest olej roślinny o żółtawym zabarwieniu i intensywnym, cierpkim zapachu. Znany już w starożytnym Egipcie. Współcześnie wykorzystywany do celów spożywczych i przemysłowych. Jako tłuszcz jadalny stracił na znaczeniu ze względu na stosunkowo wysoką cenę i specyficzny smak. Jako surowiec …

Oleje roslinne

Olej kukurydziany

Olej kukurydziany to olej otrzymywany poprzez ekstrakcję (w tej postaci ma barwę delikatnie czerwonawą) lub tłoczony na zimno z kukurydzy. Zawiera 55-65% kwasu linolowego, 12-14% kwasu palmitynowego, 4% kwasu stearynowego, 29% kwasu oleinowego, dużą ilość witaminy E Zastosowanie Stosowany w przemyśle kosmetycznym. Ze względu na swoje własności używany przy każdym …

Oleje roslinne

Olej krotonowy

Olej krotonowy (biegulcowy, krotniowy, krocieniowy, tyglowy) to olej otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno nasion krotonu przeczyszczającego, uprawianego w południowej Azji i w Afryce. W farmacji używa się nazw Oleum Crotonis i Oleum Tiglii. Olej krotonowy składa się w ok. 90% z kwasów tłuszczowych, w tym do 55% kwas oleinowy, do …

Oleje roslinne

Olej konopny

Olej konopny to olej otrzymywany z nasion konopi siewnych ma zabarwienie zielono-brązowe i lekko gorzki, korzenno-orzechowy zapach i smak. Skład: zawiera 54% kwasu linolowego, 17% kwasu alfa-linolenowego, 4% kwasu gammalinolenowego, 13% kwasu oleinowego, 10% nasyconych kwasów tłuszczowych Ważność: po otwarciu tylko 4 tygodnie (nawet przechowywany w lodówce nie przedłuży swej …

Oleje roslinne

Olej kokosowy

Olej kokosowy to olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry – twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Spotykany najczęściej jako rafinat, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. Zawiera kwas laurynowy. Ma barwę białą. Topnieje w temperaturze 20–28 °C. Stosowany jest do smażenia, do ciast oraz wyrobu margaryny …

Oleje roslinne

Olej jojoba

Olej jojoba to ciekły wosk o złoto-żółtym zabarwieniu, otrzymywany z wycisku nasion krzewu simondsii kalifornijskiej, znanej też jako jojoba. W niskich temperaturach może zastygać. Jest bardzo odporny na utlenianie i na ciepło. Zawiera głównie palmitynian cetylu (o bardzo cennych własnościach natłuszczających i odżywczych, zbliżonych do oleju wielorybiego), skwalen (który występuje …

Oleje roslinne

Olej gorczycowy

Olej gorczycowy to jadalny olej otrzymywany z nasion gorczycy, zwłaszcza z gatunków Brassica nigra, Brassica juncea i Brassica hirta. Popularny zwłaszcza w kuchni bengalskiej. W kuchni innych krajów Azji używany w znacznie mniejszych ilościach jedynie do aromatyzowania potraw.

Oleje roslinne

Olej z dzikiej róży

Olej z dzikiej róży to rzadki olej o barwie ciemnożółtej do lekko brązowawej wytwarzany z nasion dzikiej róży przez ich ekstrakcję w heksanie. Następnie poddawany jest procesowi rafinacji. Zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera 40% kwasu linolowego, 40% kwasu alfa-linolenowego, witaminę A Stosuje się głównie w przemyśle kosmetycznym do …