Olej andiroba

Oleje roslinne

Olej andiroba to żółtawy olej roślinny, o gorzkim smaku i lekko orzechowym zapachu. Otrzymywany jest poprzez tłoczenie lub wyciskanie nasion andiroba, pochodzących z Brazylii. Zapachem przypomina oliwę z oliwek.

Pochodzenie rośliny
Brazylia
Skład
46% kwasu olejowego, 20% kwasu linolowego
Kategoria
Olej półschnący
Działanie
Antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, antypasożytnicze, przeciwdziała rakowi, malarii, ukąszeniom owadów
Właściwości fizyczne
W temperaturze pokojowej ulega krzepnięciu
Zastosowanie

W przemyśle kosmetycznym używany jest bezpośrednio w postaci czystego oleju lub stosowany jako dodatek do kosmetyków przeznaczonych dla skóry wrażliwej i mieszanej.
W medycynie naturalnej wykorzystuje się jego właściwości antyseptyczne i pobudzające. Działa korzystnie przy opuchnięciach, obiciach oraz przy napięciu mięśni. U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia.

Mieszkańcy Amazonii wytwarzali z niego mydło, które oprócz dobrych właściwości myjących leczy również choroby skóry oraz rany po ukąszeniach owadów. Wkrapiano go także do ucha, aby leczyć infekcje.

Olej andiroba dobrze się spala, wydzielając niewielką ilość dymu, odstraszając jednocześnie owady. Przez rdzennych mieszkańców Amazonii używany był więc jako naturalne paliwo do lamp. W początku XIX wieku był również popularnym paliwem dla lamp ulicznych w Brazylii. Współcześnie wytwarza się z niego świece odstraszające owady oraz pasty polerujące do drewna, zabezpieczające przed jego szkodnikami (np. termitami).

Oleje roslinne
Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron to spożywczy olej roślinny o zielonkawym zabarwieniu, wytwarzany z nasion winorośli. Profil tłuszczy w 100 g przedstawia się następująco: kwasy tłuszczowe nasycone: kwas mirystynowy (0,01 g); kwas palmitynowy (7,08 g); kwas stearynowy (3,63 g) i kwas arachidowy (0,03 g); kwasy tłuszczowe jednonienasycone: kwas oleopalmitynowy (0,01 g) …

Oleje roslinne
Olej wiesiołkowy

Olej wiesiołkowy sporządzany z nasion jest stosowany w lecznictwie i do wyrobu kosmetyków, zwykle dostępny w formie doustnych kapsułek, poza tym jest to ważny składnik suplementów diety. Wiesiołek dwuletni jest rośliną rodzimą dla Ameryki Północnej, ale występuje zdziczały w wielu rejonach świata, także w Polsce. Młode liście, pędy, zielone strąki …

Oleje roslinne
Olej sojowy

Olej sojowy to rodzaj oleju roślinnego wytwarzany przez tłoczenie ziaren soi zwyczajnej. Wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym (zawiera spore ilości kwasu linolowego, który przywraca skórze poziom właściwego nawilżenia), chemicznym (do produkcji lakierów i farb), oraz jako biopaliwo.