Olej calophyllum

Oleje roslinne

Olej calophyllum to olej otrzymywany poprzez tłoczenie z owoców drzewa z rodzaju gumiak. Jest to olej aromatyczny, tłusty, o bardzo intensywnym zapachu i brązowo-zielonym zabarwieniu.

Zawiera ponad 49% kwasu olejowego, 21,3% kwasu linolowego, 14,7% kwasu palmitynowego, ponad 12% kwasu stearynowego, 15-20% żywicy.

Stosuje się głównie w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Używany jako dodatek do olejków leczniczych i maści przy ropiejącej lub zainfekowanej (np. trądzik), zanieczyszczonej skórze. Wspomaga proces gojenia, podwyższa odporność. Przynosi ulgę skórze głowy i łagodzi podrażnienia.

Pochodzenie: Indie, region Pacyfiku

Oleje roslinne
Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron to spożywczy olej roślinny o zielonkawym zabarwieniu, wytwarzany z nasion winorośli. Profil tłuszczy w 100 g przedstawia się następująco: kwasy tłuszczowe nasycone: kwas mirystynowy (0,01 g); kwas palmitynowy (7,08 g); kwas stearynowy (3,63 g) i kwas arachidowy (0,03 g); kwasy tłuszczowe jednonienasycone: kwas oleopalmitynowy (0,01 g) …

Oleje roslinne
Olej wiesiołkowy

Olej wiesiołkowy sporządzany z nasion jest stosowany w lecznictwie i do wyrobu kosmetyków, zwykle dostępny w formie doustnych kapsułek, poza tym jest to ważny składnik suplementów diety. Wiesiołek dwuletni jest rośliną rodzimą dla Ameryki Północnej, ale występuje zdziczały w wielu rejonach świata, także w Polsce. Młode liście, pędy, zielone strąki …

Oleje roslinne
Olej sojowy

Olej sojowy to rodzaj oleju roślinnego wytwarzany przez tłoczenie ziaren soi zwyczajnej. Wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym (zawiera spore ilości kwasu linolowego, który przywraca skórze poziom właściwego nawilżenia), chemicznym (do produkcji lakierów i farb), oraz jako biopaliwo.