Olej głubczycki rzepakowy

Oleje roslinne

Olej głubczycki rzepakowy tłoczony na zimno to polski olej rzepakowy tłoczony na zimno charakterystyczny dla Płaskowyżu Głubczyckiego. 14 kwietnia 2011 został wpisany na listę produktów tradycyjnych.

Występujące w rejonie Prudnika, Głubczyc i Raciborza żyzne gleby, korzystny klimat i położenie geograficzne wpłynęły na rozwój osadnictwa i uprawy roli. Najstarsza wzmianka o olejarni w Głubczycach pochodzi z 1448. Wytłaczarnie oleju zorganizowane były w zróżnicowany sposób. Część  była samodzielna, część powiązana była z młynami, a jeszcze mniejsze stanowiły element gospodarstw indywidualnych. Pracowały one na lokalne potrzeby, produkując przede wszystkim olej lniany tłoczony na zimno, co było spowodowane powszechną uprawą lnu na tych terenach. We wsi Rozumice w 1936 istniały jeszcze dwie wytłaczarnie oleju zorganizowane w zagrodach chłopskich. W połowie XX wieku upowszechniła się w rejonie Głubczyc uprawa rzepaku, która szybko wyparła len (wcześniej upadły tez lokalne roszarnie. Technika tłoczenia na zimno utrzymała się nadal, co powoduje, że oleje głubczyckie są bogate w witaminy i lecytyny.

Smak oleju jest wyraźny, przyjemny, aromatyczny, łagodny, bez obcych posmaków i zapachów. Płyn jest gęsty, ciemnożółty z odcieniem bursztynowym, klarowny w całej masie, bez osadu i zanieczyszczeń.

Oleje roslinne
Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron to spożywczy olej roślinny o zielonkawym zabarwieniu, wytwarzany z nasion winorośli. Profil tłuszczy w 100 g przedstawia się następująco: kwasy tłuszczowe nasycone: kwas mirystynowy (0,01 g); kwas palmitynowy (7,08 g); kwas stearynowy (3,63 g) i kwas arachidowy (0,03 g); kwasy tłuszczowe jednonienasycone: kwas oleopalmitynowy (0,01 g) …

Oleje roslinne
Olej wiesiołkowy

Olej wiesiołkowy sporządzany z nasion jest stosowany w lecznictwie i do wyrobu kosmetyków, zwykle dostępny w formie doustnych kapsułek, poza tym jest to ważny składnik suplementów diety. Wiesiołek dwuletni jest rośliną rodzimą dla Ameryki Północnej, ale występuje zdziczały w wielu rejonach świata, także w Polsce. Młode liście, pędy, zielone strąki …

Oleje roslinne
Olej sojowy

Olej sojowy to rodzaj oleju roślinnego wytwarzany przez tłoczenie ziaren soi zwyczajnej. Wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym (zawiera spore ilości kwasu linolowego, który przywraca skórze poziom właściwego nawilżenia), chemicznym (do produkcji lakierów i farb), oraz jako biopaliwo.