Olej rokitnikowy

Oleje roslinne

Olej rokitnikowy to gęsty olej otrzymywany przez wytłaczanie dyfuzyjne na zimno owoców i nasion rokitnika zwyczajnego, ewentualnie odwirowywanie soku. Posiada charakterystyczny pomarańczowo-czerwony, intensywny kolor oraz zapach. Uzyskiwany jest z samych nasion, w których udział olejów wynosi ok. 12,5% lub z całych owoców – w ich miąższu oleje występują w udziale ok. 8%, przy dużej jednak zmienności w zależności od podgatunku. Skład chemiczny olejów w zależności od rodzaju surowca jest różny, zwłaszcza w odniesieniu do kwasów tłuszczowych, olej z samych nasion wyróżnia się m.in. dużą zawartością kwasów tłuszczowych omega-3 i jest bezbarwny.

Skład: głównie glicerydy linolowego i α-linolenowego, poza tym kwasu oleinowego, wakcenowego, palmitynowego i stearynowego, poza tym tokoferole, karoten i karotenoidy, sterole, flawonoidy.

Stosowany jest jako środek gojący w przypadku uszkodzeń skóry i błon śluzowych; zapobiegać ma tworzeniu się przerosłych blizn, przypisywane jest mu działanie przeciwzapalne, antyseptyczne i przeciwbólowe.

Oleje roslinne
Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron to spożywczy olej roślinny o zielonkawym zabarwieniu, wytwarzany z nasion winorośli. Profil tłuszczy w 100 g przedstawia się następująco: kwasy tłuszczowe nasycone: kwas mirystynowy (0,01 g); kwas palmitynowy (7,08 g); kwas stearynowy (3,63 g) i kwas arachidowy (0,03 g); kwasy tłuszczowe jednonienasycone: kwas oleopalmitynowy (0,01 g) …

Oleje roslinne
Olej wiesiołkowy

Olej wiesiołkowy sporządzany z nasion jest stosowany w lecznictwie i do wyrobu kosmetyków, zwykle dostępny w formie doustnych kapsułek, poza tym jest to ważny składnik suplementów diety. Wiesiołek dwuletni jest rośliną rodzimą dla Ameryki Północnej, ale występuje zdziczały w wielu rejonach świata, także w Polsce. Młode liście, pędy, zielone strąki …

Oleje roslinne
Olej sojowy

Olej sojowy to rodzaj oleju roślinnego wytwarzany przez tłoczenie ziaren soi zwyczajnej. Wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym (zawiera spore ilości kwasu linolowego, który przywraca skórze poziom właściwego nawilżenia), chemicznym (do produkcji lakierów i farb), oraz jako biopaliwo.