Olej wiesiołkowy

Oleje roslinne

Olej wiesiołkowy sporządzany z nasion jest stosowany w lecznictwie i do wyrobu kosmetyków, zwykle dostępny w formie doustnych kapsułek, poza tym jest to ważny składnik suplementów diety.

Wiesiołek dwuletni jest rośliną rodzimą dla Ameryki Północnej, ale występuje zdziczały w wielu rejonach świata, także w Polsce. Młode liście, pędy, zielone strąki oraz korzenie są jadalne. Wiesiołek był ważnym składnikiem diety rdzennych mieszkańców Ameryki, wykorzystywali go oni także w ziołolecznictwie. Nasiona zawierają 15-20% olejów, w tym 7-10% kwasu gamma linolenowego, który jest rzadki u roślin (spotykany poza tym w oleju z ogórecznika lekarskiego).
Olej z wiesiołka jest powszechnie stosowany w leczeniu różnych dolegliwości, np. skórnych, brak jest jednoznacznych dowodów klinicznych na skuteczność doustnej suplementacji olejem z wiesiołka, przy leczeniu lub wspomaganiu jakichkolwiek przypadłości zdrowotnych. Możliwe, że ma on działanie przeciwzapalne i antyalergiczne.
Ograniczone dowody wskazują na możliwą skuteczność oleju w następujących dolegliwościach:
Atopowe zapalenie skóry – dawka 320 mg oleju dziennie przez 8 tygodni wydaje się łagodzić objawy u dzieci w wieku 12-15 lat.
Menopauza – dawka 1000 mg oleju dziennie przez 6 tygodni łagodzi nieco uderzenia gorąca, związane z menopauzą, u kobiet w wieku 45-59 lat.
Neuropatia cukrzycowa – słabe dowody sugerują, że olej może być skuteczny jako dodatek do standardowej terapii, w łagodnych przypadkach neuropatii.
Reumatoidalne zapalenie stawów – w dawkach większych niż 1400 mg dziennie, łagodzi objawy, małe dawki rzędu 500 mg dziennie są nieskuteczne.

Oleje roslinne
Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron to spożywczy olej roślinny o zielonkawym zabarwieniu, wytwarzany z nasion winorośli. Profil tłuszczy w 100 g przedstawia się następująco: kwasy tłuszczowe nasycone: kwas mirystynowy (0,01 g); kwas palmitynowy (7,08 g); kwas stearynowy (3,63 g) i kwas arachidowy (0,03 g); kwasy tłuszczowe jednonienasycone: kwas oleopalmitynowy (0,01 g) …

Oleje roslinne
Olej sojowy

Olej sojowy to rodzaj oleju roślinnego wytwarzany przez tłoczenie ziaren soi zwyczajnej. Wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym (zawiera spore ilości kwasu linolowego, który przywraca skórze poziom właściwego nawilżenia), chemicznym (do produkcji lakierów i farb), oraz jako biopaliwo.

Oleje roslinne
Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy to spożywczy olej roślinny wytwarzany z nasion słonecznika. Słonecznik sprowadzili do Europy Hiszpanie około 1500 roku. Technologię wytłaczania oleju z nasion słonecznika opatentowano w Anglii w 1716 roku. Wykorzystywany jest do produkcji margaryny miękkiej, w gospodarstwie domowym do gotowania i do sałatek. Olej słonecznikowy nierafinowany ma temperaturę dymienia …