Olej z czarnuszki

Oleje roslinne

Olej z czarnuszki to olej otrzymywany z tłoczenia nasion czarnuszki siewnej. Lekko gorzkawy w smaku, o intensywnym, korzennym zapachu, w kolorze miodowym do ciemnobrązowego.

Olej działa jako przeciwutleniacz, który stabilizuje i chroni nienasycone kwasy tłuszczowe i fosfolipidy wchodzące w skład błon komórkowych przed uszkodzeniem ze strony wolnych rodników.

Olej tłusty. Kwasy tłuszczowe nienasycone: 55,6% kwas linolowy, 24,3% kwas oleinowy, 0,4–1% kwas α-linolenowy, 2,6–3% kwas eikozadienowy, a także w mniejszej ilości kwasy oleomirystynowy, oleopalmitynowy, margarynowy, margarooleinowy; Kwasy tłuszczowe nasycone: 12,5% kwas palmitynowy oraz mirystynowy, stearynowy, arachidowy, behenowy, lignocerynowy.

Fosfolipidy. Fosfatydylocholina (46–48% całkowitej ilości fosfolipidów), fosfatydyloetanoloamina, fosfatydyloseryna oraz fosfatydyloinozytol.

Fitosterole. β-sitosterol (626 mg/100 ml oleju tłocznego na zimno), α-spinasterol, stigmasterol, kampesterol, stigma-7-en-3-β-ol, cholesterol, kampestanol, Δ7-stigmasterol, Δ5-avenasterol, Δ7-avenasterol i cykloartenol.

Stosuje się głównie w przemyśle farmaceutycznym.

Oleje roslinne
Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron to spożywczy olej roślinny o zielonkawym zabarwieniu, wytwarzany z nasion winorośli. Profil tłuszczy w 100 g przedstawia się następująco: kwasy tłuszczowe nasycone: kwas mirystynowy (0,01 g); kwas palmitynowy (7,08 g); kwas stearynowy (3,63 g) i kwas arachidowy (0,03 g); kwasy tłuszczowe jednonienasycone: kwas oleopalmitynowy (0,01 g) …

Oleje roslinne
Olej wiesiołkowy

Olej wiesiołkowy sporządzany z nasion jest stosowany w lecznictwie i do wyrobu kosmetyków, zwykle dostępny w formie doustnych kapsułek, poza tym jest to ważny składnik suplementów diety. Wiesiołek dwuletni jest rośliną rodzimą dla Ameryki Północnej, ale występuje zdziczały w wielu rejonach świata, także w Polsce. Młode liście, pędy, zielone strąki …

Oleje roslinne
Olej sojowy

Olej sojowy to rodzaj oleju roślinnego wytwarzany przez tłoczenie ziaren soi zwyczajnej. Wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym (zawiera spore ilości kwasu linolowego, który przywraca skórze poziom właściwego nawilżenia), chemicznym (do produkcji lakierów i farb), oraz jako biopaliwo.