Olej z miodli indyjskiej

Oleje roslinne

Olej z miodli indyjskiej to ciemnożółty do brązowego, ciągliwy olej roślinny, o charakterystycznym, mocnym zapachu, otrzymywany z tłoczonych na zimno nasion miodli indyjskiej. W temperaturze poniżej 23 °C zastyga.

Zawiera 53,4% kwasu oleinowego, 25,1% kwasu palmitynowego, 15,5% kwasu linolowego, 4,5% kwasu stearynowego, 1% kwasu linolenowego

Nie ogrzewać powyżej 35 °C (dlatego też najlepiej dodać go do gotowego produktu), temperatura zastygania 23 °C

Stosowany w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Przeznaczony dla skóry suchej, podrażnionej, zanieczyszczonej, łuszczącej się, skłonnej do zapaleń, przy egzemie. Stosowany w szamponach przeciwłupieżowych, w preparatach do higieny jamy ustnej.

Olej ma działanie lecznicze, uspokajające, antybakteryjne, łagodzi swędzenia. Skuteczny w walce z insektami i grzybami.

Oleje roslinne
Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron to spożywczy olej roślinny o zielonkawym zabarwieniu, wytwarzany z nasion winorośli. Profil tłuszczy w 100 g przedstawia się następująco: kwasy tłuszczowe nasycone: kwas mirystynowy (0,01 g); kwas palmitynowy (7,08 g); kwas stearynowy (3,63 g) i kwas arachidowy (0,03 g); kwasy tłuszczowe jednonienasycone: kwas oleopalmitynowy (0,01 g) …

Oleje roslinne
Olej wiesiołkowy

Olej wiesiołkowy sporządzany z nasion jest stosowany w lecznictwie i do wyrobu kosmetyków, zwykle dostępny w formie doustnych kapsułek, poza tym jest to ważny składnik suplementów diety. Wiesiołek dwuletni jest rośliną rodzimą dla Ameryki Północnej, ale występuje zdziczały w wielu rejonach świata, także w Polsce. Młode liście, pędy, zielone strąki …

Oleje roslinne
Olej sojowy

Olej sojowy to rodzaj oleju roślinnego wytwarzany przez tłoczenie ziaren soi zwyczajnej. Wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym (zawiera spore ilości kwasu linolowego, który przywraca skórze poziom właściwego nawilżenia), chemicznym (do produkcji lakierów i farb), oraz jako biopaliwo.