Olej z orzeszków makadamii

Oleje roslinne

Olej z orzeszków makadamii to jasnożółty olej otrzymywany z tłoczenia orzechów makadamii.

Zawiera 57% kwasu oleinowego, 25% kwasu palmitooleinowego, 15% nasyconych kwasow tłuszczowych, bogaty w witaminy: A, B, E oraz składniki mineralne

Zastosowanie Stosowany w przemyśle kosmetycznym jako czysty olejek do ciała lub do masażu, polecany przy suchej, łuszczącej się, wrażliwej skórze, stosowany przy łamliwych, kruchych włosach. Olej dobrze się wmasowuje, szybko wchłania, działa regenerująco, odżywczo, wygładzająco, poprawia wygląd skóry. Należy do drogich olejów, może być mieszany z innymi olejami roślinnymi.

Oleje roslinne
Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron to spożywczy olej roślinny o zielonkawym zabarwieniu, wytwarzany z nasion winorośli. Profil tłuszczy w 100 g przedstawia się następująco: kwasy tłuszczowe nasycone: kwas mirystynowy (0,01 g); kwas palmitynowy (7,08 g); kwas stearynowy (3,63 g) i kwas arachidowy (0,03 g); kwasy tłuszczowe jednonienasycone: kwas oleopalmitynowy (0,01 g) …

Oleje roslinne
Olej wiesiołkowy

Olej wiesiołkowy sporządzany z nasion jest stosowany w lecznictwie i do wyrobu kosmetyków, zwykle dostępny w formie doustnych kapsułek, poza tym jest to ważny składnik suplementów diety. Wiesiołek dwuletni jest rośliną rodzimą dla Ameryki Północnej, ale występuje zdziczały w wielu rejonach świata, także w Polsce. Młode liście, pędy, zielone strąki …

Oleje roslinne
Olej sojowy

Olej sojowy to rodzaj oleju roślinnego wytwarzany przez tłoczenie ziaren soi zwyczajnej. Wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym (zawiera spore ilości kwasu linolowego, który przywraca skórze poziom właściwego nawilżenia), chemicznym (do produkcji lakierów i farb), oraz jako biopaliwo.