Oleje półschnące

nasiona slonecznik
Oleje

Oleje półschnące to oleje roślinne, które do pełnego stwardnienia potrzebują wstępnej polimeryzacji. Proces schnięcia można również znacznie przyspieszyć przez dodatek działających katalitycznie związków ciężkich metali (głównie ołowiu, srebra, manganu czy kobaltu).

Zjawisko „schnięcia” olejów nie jest dotychczas w pełni wyjaśnione i opisane, miało jednak od dawna spore znaczenie praktyczne – zwłaszcza ze względu na możliwość produkcji trwałych i wodoodpornych farb, lakierów, impregnatów i „naturalnych” mas plastycznych.

Wybrane roślinne oleje półschnące

olej andiroba
olej arganowy
olej calophyllum
olej morelowy
olej z orzechów arachidowych
olej sezamowy
olej z krokosza barwierskiego
olej sojowy
olej słonecznikowy
olej rzepakowy
olej bawełniany

Oleje
Tran

Tran – olej wątłuszowy, to ciekły tłuszcz otrzymywany z wątroby ryb z rodziny dorszowatych i tkanki tłuszczowej niektórych ssaków morskich (np. wielorybów lub fok). Zawartość W tranie zawarte są duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a szczególnie wyjątkowo wartościowych kwasów omega-3, omega-6 i witamin (głównie A i D). W mniejszych ilościach …

arnika olej
Oleje
Rośliny olejkodajne

Rośliny olejkodajne to rośliny zawierające powyżej 0,01% olejku eterycznego o przyjemnym zapachu oraz specyficznym smaku, zwykle gorzkim i palącym, będące mieszaninami różnych związków chemicznych: aldehydów, estrów, ketonów, alkoholi, węglowodorów, itp. Rośliny olejkodajne stosowane są jako przyprawy kuchenne wzmagające apetyt i poprawiające trawienie, rośliny lecznicze, a także w przemyśle perfumeryjnym, kosmetycznym …

rzepak oleisty
Oleje
Rośliny oleiste

Rośliny oleiste to grupa gatunków roślin przemysłowych, uprawianych ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Tłuszcze (w 90% są to kwasy tłuszczowe) stanowią u roślin użytkowanych jako oleiste ponad 15% suchej masy nasion i owoców. Surowiec pozyskany z roślin przed dalszą obróbką określany jest mianem tłuszczu naturalnego surowego. Tłuszcze roślinne po …