Rośliny oleiste

rzepak oleisty
Oleje

Rośliny oleiste to grupa gatunków roślin przemysłowych, uprawianych ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Tłuszcze (w 90% są to kwasy tłuszczowe) stanowią u roślin użytkowanych jako oleiste ponad 15% suchej masy nasion i owoców. Surowiec pozyskany z roślin przed dalszą obróbką określany jest mianem tłuszczu naturalnego surowego. Tłuszcze roślinne po obróbce mogą mieć konsystencję stałą lub płynną i zwane są olejami roślinnymi. Wykorzystywane są w gospodarstwach domowych oraz w przemyśle cukierniczym, piekarniczym, konserwowym i rybnym, a także do produkcji farb i lakierów, kosmetyków, leków, środków ochrony roślin, produkcji gum i smarowania silników.

Przykłady roślin oleistych

W skali świata kluczową rolę odgrywa kilkanaście gatunków roślin oleistych, jednak lokalnie wykorzystywanych jest jako źródło tłuszczów roślinnych w sumie ponad 200 gatunków roślin reprezentujących różne rodziny[3].

W europejskiej strukturze produkcji nasion roślin oleistych główną pozycję zajmują słonecznik (40%) i rzepak (29%), a w krajach unijnych zdecydowanie dominuje (47%) rzepak.

Rośliny oleiste uprawiane w Europie Środkowej:

rzepak – na olej rzepakowy
słonecznik zwyczajny – na olej słonecznikowy
len zwyczajny – na olej lniany
modrak abisyński (katran abisyński)
krokosz barwierski
rącznik pospolity na olej rycynowy
soja warzywna
mak lekarski
rzodkiew oleista
dynia oleista
lnicznik siewny

Inne rośliny oleiste:

bawełna
kakaowiec właściwy
kokos właściwy
kukurydza zwyczajna
masłosz Parka
migdałowiec pospolity
oliwka europejska
orzech ziemny
olejowiec gwinejski (palma olejowa)
sezam indyjski
winorośl właściwa

Oleje
Tran

Tran – olej wątłuszowy, to ciekły tłuszcz otrzymywany z wątroby ryb z rodziny dorszowatych i tkanki tłuszczowej niektórych ssaków morskich (np. wielorybów lub fok). Zawartość W tranie zawarte są duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a szczególnie wyjątkowo wartościowych kwasów omega-3, omega-6 i witamin (głównie A i D). W mniejszych ilościach …

arnika olej
Oleje
Rośliny olejkodajne

Rośliny olejkodajne to rośliny zawierające powyżej 0,01% olejku eterycznego o przyjemnym zapachu oraz specyficznym smaku, zwykle gorzkim i palącym, będące mieszaninami różnych związków chemicznych: aldehydów, estrów, ketonów, alkoholi, węglowodorów, itp. Rośliny olejkodajne stosowane są jako przyprawy kuchenne wzmagające apetyt i poprawiające trawienie, rośliny lecznicze, a także w przemyśle perfumeryjnym, kosmetycznym …

produkcja olej
Oleje
Tłoczenie oleju

Tłoczenie to metoda pozyskiwania oleju przez wyciskanie, wygniatanie za pomocą prasy, np. tłoczenie oleju z nasion. Odpadem tłoczenia jest masa stała zwana także wytłokiem. Etapy produkcji oleju z nasion rzepakowych: obróbka nasion, przygotowanie nasion do przerobu: rozdrobnienie kondycjonowanie wydobywanie tłuszczu: tłoczenie ekstrakcja (na tym etapie powstaje olej surowy) oddzielanie rozpuszczalnika …