Rośliny olejkodajne

arnika olej
Oleje

Rośliny olejkodajne to rośliny zawierające powyżej 0,01% olejku eterycznego o przyjemnym zapachu oraz specyficznym smaku, zwykle gorzkim i palącym, będące mieszaninami różnych związków chemicznych: aldehydów, estrów, ketonów, alkoholi, węglowodorów, itp.

Rośliny olejkodajne stosowane są jako przyprawy kuchenne wzmagające apetyt i poprawiające trawienie, rośliny lecznicze, a także w przemyśle perfumeryjnym, kosmetycznym i do wyrobu mydeł.

Przykłady roślin olejkodajnych:

Arnika górska
Rumianek pospolity
Melisa lekarska
Mięta pieprzowa
Szałwia lekarska
Biedrzeniec anyż
Kminek zwyczajny
Kolendra siewna
Fenkuł włoski
Bylica piołun
Macierzanka tymianek
Pomarańcza gorzka
Lubczyk ogrodowy
Tatarak zwyczajny
Lawenda wąskolistna
Sosna zwyczajna
Eukaliptus gałkowy

Oleje
Tran

Tran – olej wątłuszowy, to ciekły tłuszcz otrzymywany z wątroby ryb z rodziny dorszowatych i tkanki tłuszczowej niektórych ssaków morskich (np. wielorybów lub fok). Zawartość W tranie zawarte są duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a szczególnie wyjątkowo wartościowych kwasów omega-3, omega-6 i witamin (głównie A i D). W mniejszych ilościach …

rzepak oleisty
Oleje
Rośliny oleiste

Rośliny oleiste to grupa gatunków roślin przemysłowych, uprawianych ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Tłuszcze (w 90% są to kwasy tłuszczowe) stanowią u roślin użytkowanych jako oleiste ponad 15% suchej masy nasion i owoców. Surowiec pozyskany z roślin przed dalszą obróbką określany jest mianem tłuszczu naturalnego surowego. Tłuszcze roślinne po …

produkcja olej
Oleje
Tłoczenie oleju

Tłoczenie to metoda pozyskiwania oleju przez wyciskanie, wygniatanie za pomocą prasy, np. tłoczenie oleju z nasion. Odpadem tłoczenia jest masa stała zwana także wytłokiem. Etapy produkcji oleju z nasion rzepakowych: obróbka nasion, przygotowanie nasion do przerobu: rozdrobnienie kondycjonowanie wydobywanie tłuszczu: tłoczenie ekstrakcja (na tym etapie powstaje olej surowy) oddzielanie rozpuszczalnika …