Tłoczenie oleju

produkcja olej
Oleje

Tłoczenie to metoda pozyskiwania oleju przez wyciskanie, wygniatanie za pomocą prasy, np. tłoczenie oleju z nasion. Odpadem tłoczenia jest masa stała zwana także wytłokiem.

Etapy produkcji oleju z nasion rzepakowych:

obróbka nasion,
przygotowanie nasion do przerobu:
rozdrobnienie
kondycjonowanie
wydobywanie tłuszczu:
tłoczenie
ekstrakcja

(na tym etapie powstaje olej surowy)

oddzielanie rozpuszczalnika od misceli
odbenzynowanie śruty
rafinacja:
hydratacja i odśluzowanie
odkwaszanie
bielenie
dezodoryzacja (odwonienie),
winteryzacja (odwoskowanie),

(na tym etapie powstaje olej spożywczy)

Oleje
Tran

Tran – olej wątłuszowy, to ciekły tłuszcz otrzymywany z wątroby ryb z rodziny dorszowatych i tkanki tłuszczowej niektórych ssaków morskich (np. wielorybów lub fok). Zawartość W tranie zawarte są duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a szczególnie wyjątkowo wartościowych kwasów omega-3, omega-6 i witamin (głównie A i D). W mniejszych ilościach …

arnika olej
Oleje
Rośliny olejkodajne

Rośliny olejkodajne to rośliny zawierające powyżej 0,01% olejku eterycznego o przyjemnym zapachu oraz specyficznym smaku, zwykle gorzkim i palącym, będące mieszaninami różnych związków chemicznych: aldehydów, estrów, ketonów, alkoholi, węglowodorów, itp. Rośliny olejkodajne stosowane są jako przyprawy kuchenne wzmagające apetyt i poprawiające trawienie, rośliny lecznicze, a także w przemyśle perfumeryjnym, kosmetycznym …

rzepak oleisty
Oleje
Rośliny oleiste

Rośliny oleiste to grupa gatunków roślin przemysłowych, uprawianych ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Tłuszcze (w 90% są to kwasy tłuszczowe) stanowią u roślin użytkowanych jako oleiste ponad 15% suchej masy nasion i owoców. Surowiec pozyskany z roślin przed dalszą obróbką określany jest mianem tłuszczu naturalnego surowego. Tłuszcze roślinne po …